Zadelweetjes

Home

  1. Korte kussens zijn altijd beter voor de paardenrug.
    * Niet waar, kussens moeten zo lang mogelijk zijn zodat de drukverdeling het grootst is. Echter, ze mogen nooit voorbij de 18e ruggewervel.

  2. Opstappen met een krukje is beter.
    * Wel waar, opstappen met een krukje is beter voor de paardenrug en voor het zadel. Bovendien blijven (lederen) stijgbeugelriemen beter op dezelfde lengte.
  3. Het paard kan ruimer gaan lopen bij een goed passend zadel.
    * Wel waar, een paard kan ruimer gaan lopen wanneer een zadel goed past. Met name wanneer het niet meer knelt bij de schouders.
  4. De Fysio is geweest, dus mijn paard is weer helemaal hersteld. Of: ik heb een nieuw zadel, alle rugproblemen zijn daarmee opgelost.
    * Niet waar, ruiter (paardmanagement), dierenarts/dierfysio (gezondheid), zadelmaker (hardware) kunnen niet zonder elkaar. Als het een niet goed is zal het ander vroeg of laat ook niet goed zijn.
  5. Een op maat gemaakt zadel is het allerbeste.
    * Wel waar/niet waar. Het klopt dat een zadel op maat op korte termijn perfect is echter paarden veranderen net zoveel als mensen tijdens hun leven. Je past zelf waarschijnlijk ook niet meer in de broek die je aan had toen je 16 jaar was. En je buikspieren worden slapper naarmate je ouder wordt, waardoor je rug ook verandert. Paarden “groeien” ook uit een op maat gemaakt zadel. Echter, als het goed is blijft de boomvorm voldoen en hoeft alleen aangepast te worden.
  6. De boommaat maakt niet zoveel uit, want je kunt het zadel toch helemaal aanpassen.
    * Niet waar, als de boommaat/-vorm niet goed is kun je het zadel nooit passend maken. De voorboom kan in enkele gevallen wel verbreedt/versmalt worden maar dat kan maar tot max. 2 cm. Ook kunnen de kussens bij een goed passende boom goed aangepast worden, maar als de boom niet past kan aanpassing van de kussens er niet voor zorgen dat dat wel het geval wordt.
  7. Elk zadel kan bijgevuld en aangepast worden.
    * Niet waar, reeds keihard gevulde kussens kunnen niet bijgevuld worden. Ook zadels met schuimrubber gevuld (close-contact), cair (luchtsysteem) of textielmix (allerlei soorten textielvulling), kunnen niet worden bijgevuld.
  8. Een duur zadel past altijd beter.
    * Niet waar, een duur zadel hoeft niet persé te passen. MAAR, een duur zadel is dat niet voor niets, de kwaliteit van het leer is beter. De vulling is veel beter, het stikwerk is veel beter, de afwerking is veel beter, de boomkwaliteit is veel beter. Bij de goedkopere zadels zien we eerder gebroken boom(punten), veel te hard gevulde kussens met allerlei vulling (textielmix van bijvoorbeeld garen en t-shirt snippers tot aan ondergoed!) ook stiksels zijn veel eerder versleten of kapot, evenals het leer. Vaak hebben ze slechte pasvorm.
  9. Een boomloos zadel is het meest paardvriendelijk.
    * Niet waar. Integendeel, kussens zorgen voor demping van het gewicht van de ruiter.
  10. Het zadel drukt op de rug.
    * Wel waar, elk zadel drukt. Als je niet wilt dat de rug van je paard belast wordt, moet je er geen zadel op leggen en al helemaal niet op je paard gaan zitten!